Uzayda Ekmek Üretimi


Uzay yolculuklarında en önemli sorunlardan biri de beslenme. Nasıl besleneceğiz ve daha önemlisi kendi yiyeceğimizi kendimizi üretebilecek miyiz?

1965 yılında NASA'nın Gemini 3 göreviyle uzaya çıkan iki astronot ceplerinde sakladıkları hamburgerleri uzayda yiyerek büyük tepki çekmişlerdi. Bu tepkinin nedeni, ekmek kırıntılarının yer çekimsiz ortamda astronotların gözlerine kaçma ihtimali ve elektronik panellerde yangın yaratma olasılığıydı.

Günümüzde artık uzayda daha uzun süreli yolculuklar planlanıyor. Bu bağlamda birçok firma araçlarını uzay şartlarına uygun olarak üretmeye çalışıyor. Bake in Space isimli Almanya merkezli bir şirket, kırıntısız ekmek üretmeye başladı. Bununla birlikte şirket birçok kez Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çalışacak bir fırın üretmek için denemeler yaptı. Uzayda çalışacak fırının farkı ise yer çekimsiz ortamda ısı yayılımının farklılığını ortadan kaldırmak. Ancak sorun sadece bu değil. Üretilen fırınlar çok yüksek miktarda enerji harcıyor ve bu enerji uzay istasyonu için önemli bir kayıp. 

Bakalım ilerleyen yıllarda bu problemler nasıl çözülecek.