Mars Uyduları Phobos ve Deimos Nasıl Oluştu?



Bilindiği üzere komşumuz Mars'ın Phobos ve Deimos isimli 2 adet uydusu var. Bu uydular Mars'ın kendisine göre çok da popüler değiller. Ancak Mars'ın geçmişini anlamak için oldukça önemli yer tutuyorlar.

Purdue Üniversitesi'nde bulunan bir master öğrencisi, Phobos ve Deimos'un nasıl oluştuğunu anlamak üzere bir model geliştirdi. Modelden elde edilen sonuçlara göre, Mars gezegeni Satürn gibi halkalı bir gezegen olmak ile birçok uyduya sahip olmak arasında bir noktada uzun bir dönem gidip geldi.

Bilim insanlarına göre, uydumuz Ay 4.5 milyar yıl önce büyük bir çarpışma sonucu oluştu. Bu teori aynı şekilde Mars'ın uyduları için de geçerli. Bu çalışmanın sahibi Andrew Hesselbrock açıklamasında, Phobos'un tek bir çarpışmayla oluşmadığını belirterek, bir zamanlar Mars'ın çevresinde halka sistemi oluşturan uydular bulunduğunu ifade etti. Hesselbrock açıklamasının devamında, daha sonraki dönemde ise Mars'ın çekim kuvvetinden dolayı uyduların parçalandığı ve geriye Phobos ile Deimos'un kaldığını savundu. Günümüzde halen Phobos ve Deimos'un parçalara ayrıldığı biliniyor. Hesselbrock'un simülasyonuna göre, 70 milyon yıllık dönemde Phobos'un %80'inin Mars'ın yüzeyinde kalacağı, %20'sinin ise yeni bir uydu oluşturacağı hesaplandı. Yapılan bu araştırmanın sonuçları Nature Geoscience'ta yayınlandı.