"Mega Meyzer" Türünde Bir Galaksi Keşfedildi



NASA'nın Hubble Teleskobu, 370 milyon ışık yılı uzaklıkta ışık yerine radyasyon yayan bir galaksi keşfetti.  "IRAS 16399-0937" ismi verilen galaksinin iki ayrı çekirdekten oluştuğu tespit edildi. IRAS 16399N ve IRAS 16399S isimleri verilen çekirdekler birbirlerine 11 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Gelişmiş Kamera Araştırma Sistemi (ACS) ile Yakın Kızılötesi Kamera ve Çoklu-Obje Spektrometresi (NICMOS)'nin ayrı ayrı elde ettiği görüntülerin birleştirilmesiyle keşfedilen galaksinin sahip olduğu iki çekirdek birbirlerinden farklı özelliklere sahip. Yapılan incelemelerde Güneydeki çekirdek yoğun enerjili ve aktif bir yıldız oluşum bölgesi özelliği gösterirken, kuzeydeki çekirdek ise az miktarda iyonize yüklü ve düşük yoğunluklu enerji alanı yaratıyor. Ayrıca kuzey çekirdeğinin merkezinde güneşten 100 milyon kat büyük bir kara delik bulunuyor. Aynı toz girdabı içinde bulunan çekirdeklerin birleşme aşamasında olduğu açıklandı. 

Mega meyzerler galaksi, yüksek yoğunlukta enerji aktarımı için uygun uyarılma şartları taşıyan galaksi türleri için kullanılan bir isim. Böyle durumlarda galaksiler bir lazer düzeneğine dönüşerek çevresine radyasyon yayıyorlar.