Haydut Gezegenler ve Dokuzuncu Gezegen


Bilim insanları dokuzuncu gezegenin bir haydut gezegen olabileceğini öne sürdü. Haydut gezegenlerin en bilinen özelliği herhangi bir yıldıza bilinen gezegenler gibi doğrudan bağlı olmaması.

Astronom Jasper Vesper ve fizikçi Paul Mason toplamda 156 adet haydut gezegen olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte bazı bilim insanları haydut gezegenlerin Samanyolu Galaksisi içerisinde normal gezegenlerden daha fazla olduğunu düşünüyor. Haydut gezegenlerin %60'ının Güneş Sistemi'nden uzaklaştığı, %40'ının ise Güneş Sistemi'nden geçmiş olabileceği düşünülüyor. Tüm bunlara rağmen Güneş Sistemi'nde kaç haydut gezegen olduğuna dair kesin bir çıkarım yapmak zor. Ancak bilim insanları Plüton'un da ötesinde gölgeler arasında saklanan haydut gezegenler olabileceğini dile getiriyor.

Vesper ayrıca Güneş Sistemi içerisinde Neptün'den daha büyük bir haydut gezegen bulunamayacağı görüşünde. Astronom Vesper'e göre eğer bu büyüklükte bir haydut gezegen bulunsaydı, sistemin iç gezegen yapısı bozulabilirdi. Ancak unutmamak gerekir, Neptün Dünya'dan tam 10 kat büyük.