The Trace Gas Orbiter İlk Fotoğrafları Yolladı


Avrupa Uzay Ajansı ile Rus Uzay Ajansı'nın ortak çalışma sonucu ExoMars projesi kapsamında Mars'a gönderdiği The Trace Gas Orbiter Mars'ın yüzeyinden ilk fotoğrafı yolladı.

19 Ekim 2016'da Mars'a ulaşan araç, gezegenin 230 ile 310 km yüksekliğindeki yörüngesine yerleşti. Araç 98 bin km uzunluğundaki bu yörüngede başarıyla 2 tur atabildi. Bu başarının ardından 20-28 Kasım tarihlerinde aracın araştırma sistemleri de başarıyla test edildi.

Aracın yüzey görüntüleme sistemi CaSIS ise Mars'a yakın geçişler sırasında ilk fotoğrafları çekmeyi başardı. CaSIS, Mars'ın ekvator bölgesinde bulunan Arsia Mons volkanlarının eteğinde bulunan Arsia Chasmata yarığının 25 km'lik bölümünü görüntülemeyi başardı. Görüntüler 250 km yükseklikten kaydedildi.



İsviçre'nin Bern Üniversitesi'nde çalışan ve proje sorumlusu olan Nicolas Thomas, yarığın piksel başına 2.8 metrelik bir çözünürlükte kaydedildiğini dile getirerek, başarıyı 1500 km hızla havada giden bir aracın, Zürih'te yüzeydeki arabaları net fotoğraflamasına benzetti.