Süper Ay Nedir? Neden Bazı Fotoğraflarda Daha Büyük Görülür?


Geçtiğimiz 1 haftadır gündem Süper Ay. Birçoğumuz bazı fotoğraflarda "Ay nasıl bu kadar büyük" sorusunu sorarken, bazılarımız ise "ben bir fark göremiyorum" dedi. Bizde blog üzerinden bu yorumlara bir açıklama getirmek istedik.

Ay, Dünya yörüngesinde elips şeklinden hareket ettiğinden dolayı yılda bir kez Dünya'ya daha yakın konuma gelir. Bu doğa olayı dün meydana geldi. Bu olayı özel yapan durum ise yılda 1 kez olan bu doğa olayının dünkü dolunaya denk gelmesiydi.

Fotoğraflara bakan bazı insanlar "biz hiç Ay'ı bu kadar büyük görmüyoruz" dedi. Bunun nedeni ufuk çizgisinde Ay'ın daha büyük görünmesinden kaynaklanıyor. Astronom ve Kuzey İrlanda'da bulunan Armahg Gözlemevi eski direktörü Mark Bailey, Ay'ın doğuşunda optik bir yanılsamadan dolayı Ay'ı daha büyük gördüğümüzü açıkladı. Bu durumda Ay'ı fotoğraflardaki kadar büyük görmedin diyenler Ay'ın doğuşuna tanıklık etmemiş olanlar.

Ben bir fark göremiyorum diyenler ise Ay'ı tepede görenler. Yaşanan %14'lük büyüklüğü zaten çok büyük görmediğimiz Ay üzerinden farketmek oldukça zor oldu.

Tüm bunlarla beraber tekrar dolunay - süper ay kombinasyonunu 2034'te yaşayacağız.