Komşu Yıldız Sistemi "Alfa Centauri"


Güneş'ten yaklaşık 4.37 ışık yılı uzaklıkta olan 3'lü sistem Alfa Centauri, birbirinin etrafında dönen 2 Güneş benzeri yıldız ve daha uzakta yer alan kırmızı cüce bir yıldızdan oluşuyor.

Alfa Centauri A ve Alfa Centauri B isimleri verilen Güneş benzeri yıldızlar birbirlerinin etrafında 80 yılda bir tam dönümü tamamlar. Alfa Centauri A sarı renkte bir yıldızdır. Büyüklüğü Güneş'ten görece daha büyüktür ve 1.5 kat daha parlaktır. Alfa Centauri B ise Güneş'ten görece daha küçüktür ve daha az parlaktır. Alfa Centauri C ise kırmızı cüce yıldızdır. Proxima Centauri olarak da bilinen yıldız 4.22 ışık yılı uzakta olmasıyla Güneş'e en yakın yıldızdır. Ancak Güneş'ten 7 bin kat daha sönüktür. Bununla birlikte ana sistemin etrafında bir dönüşünü 1 milyon yılda tamamlar.

2012 yılında Alfa Centauri B yıldızının etrafında dönen Alfa Centauri Bb ismi verilen bir gezegen keşfedilmiştir. Bu gezegen Dünya'ya en yakın Güneş benzeri bir yıldız etrafında dönen gezegen statüsündedir ve bilim insanları tarafından halen incelenmektedir.