"Çanakkale Meteoriti" Yaşam İzleri Barındırıyor


Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne tam 52 yıl önce 1964 yılında düşen meteor yaşam izleri barındırma ihtimalinden dolayı yeniden gündeme geldi.

İzmir Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nden Doç. Dr. Ozan Ünsalan'ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesi kapsamında 8 kişilik bir ekip yeniden ilçeye gelerek meteor aramalarına başladılar.

1964 yılında ilk düştüğü anda 4 kilo olarak tespit edilen meteor, o yıl Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak tarafından meteor olarak tanımlandı. Daha sonra 3 parçaya ayrılan meteorun 400 gramı Ege Üniversitesi'ne, 1 kilo 70 gramı İstanbul Üniversitesi'ne gönderdildi. Kalan büyük parçası ise Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne verildi. 2012 yılında meteor parçaları incelenmek üzere NASA'ya gönderildi. Yapılan analizlerde insan vücudunda da bulunan amino asitlere rastlandı. İstanbul Üniversitesi ve NASA'nın yaptığı ortak yayında, 19 amino asitten 6'sının insan vücudunun ihtiyaç duyduğu protein amino asitleri olduğu tespit edildi. 

Doç.Dr. Ünsalan yaptığı açıklamada, meteor parçalarının bulunmasının zor olduğunu, eğer vatandaşların meteor bulduğunu düşünnesi durumunda www.turk-met.net isimli siteye başvurabileceklerini ve bilgi edinebileceklerini dile getirdi. 

Meteor "Uluslararası Meteor Araştırmaları" tarafından "Çanakkale Meteoriti" olarak isimlendirildi.