Stephen Hawking Yapay Zeka Konusunda Yine Uyardı


İngiliz bilim insanı Stephen Hawking yapay zekanın insanoğlu için büyük tehdit olabileceği hakkında birçok açıklama yapmıştı. Hawking bu açıklamalara biraz daha açıklık getirerek yapay zekanın faydalarını ve muhtemel zararlarını yeniden gündeme getirdi.

Cambridge Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferansa katılan Hawking, yapay zekanın insanların tahrip ettiği doğayı yenilemede, hastalıkları ve fakirliği ortadan kaldırmada kullanılabileceğini bu bakımdan insanoğlu için büyük bir potansiyel taşıdığını dile getirdi.

Fakat Stephen Hawking'in çekinceleri de oldukça mantıklı. Hawking'e göre, yapay zeka eğer azınlıkların çoğunluk üzerinde baskı kurması üzerine kullanılırsa tehlikenin büyük olur. Hawking, otonom silahlar eğer insanları baskı altında tutmak için kullanılırsa yapay zeka dünyaya felakat getirebilir yaklaşımının yanında, yapay zekanın ekonomik dengeleri de bozabileceğini dile getirdi.

Hawking genel olarak uzaylı araştırmalarının ve yapay zekanın muhtemel zararları hakkında açıklamalarıyla son yıllarda oldukça gündemde.