Uzaydan Alınan Sinyale İlk Değerlendirmeler


Uzaydan alınan sinyaller son günlerin en merak edilen konularından biri. Nitekim tüm haber siteleri aynı haberi birçok kez paylaşıyor. Biz de geçtiğimiz gün 95 ışık yılı uzaklıktan alınan sinyal hakkında ilk haberimizi yapmıştık. Sinyal birçoklarının sandığı gibi yeni değil aslında. Sinyal ilk olarak 2015 yılında Rusya'da bulunan ratan-600 teleskobuyla alınıyor. Ancak açıklanması 1 yılı buldu.

Dünya'da büyük merak uyandıran sinyal hakkında ilk açıklamalar gelmeye başladı. NASA'ya bağlı Dünya dışı yaşam araştırma enstitüsü SETI'den ilk değerlendirme geldi. Kuruma göre bu sinyal dünya dışı bir yaşamdan gelmedi ve sadece parazit. Tabi bu açıklamayı yapmaları herhangi bir kanıta dayanmıyor daha çok bir öngörü. Ancak kurum araştırmaların devam edeceğini belirtiyor.

SETI'ye göre bir diğer önemli olay ise sinyallerin tekrar alınabilmesi. Bunun için ise belirli teleskopların sinyalin geldiği noktaya kilitlenip, uzun süre sabit olarak aynı bölgeyi izlemesi gerekiyor. Geçtiğimiz haberde de bunun yapılacağını söylemiştik.

Diğer sitelerde haberi geçmeyen ancak 4 yıldır bu blog üzerinde haber yazan biri olarak aklıma bir soru takıldı. Sinyali ilk olarak alan Ruslar konu hakkında ne düşünüyor ya da nasıl bir çalışma yürütüyor. Nedense bu konuda açıklama yapan bir site yok. Yine de bekleyip göreceğiz.