Elon Musk Mars İçin Yol Haritasını Açıkladı


Girişimci ve SpaceX'in sahibi Elon Musk Mars'a yolculuğun planlarını açıkladı. Musk'a göre 10 yıl içinde 200 bin dolar ödeyen Mars'a gidiş biletine sahip olacak. Ancak bu aşamaya gelene kadar bazı zorlukların aşılması gerekiyor.

Elon Musk, Mars'a insansız uçuşların 2018'de başlayabileceğini belirtti. Bu yolculuk için halihazırda kullanılan Falcon roketlerinin yerine son günlerdeki testlerden başarılı çıkan Raptor roketinin kullanılması planlanıyor. İnsanlı Mars yolculuğu için üretilecek araçların 42 Raptor motorla çalışması ve motorlardan bazılarının arızalı duruma gelme halinde bile araçların yolculuğuna devam etmesi öngörülüyor.

Musk, Mars'a insanlı yolculuklar için en az 100 kişilik araçların ihtiyaç duyulduğunu ve çok fazla insana ihtiyaç olduğunu belirterek insan gücüne dikkat çekti. İlk insanlı koloni çalışmalarının 2024'te başlaması planlanırken, tarımdan, elektriğine her ihtiyacın Mars'ta giderilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığı belirtildi. Bu bağlamda Musk'a göre kendi kendine yetebilen araçlar üretmek önemli.

Yapılan değerlendirmelerde Mars'ta 1 milyon nüfusa ulaşmak için 40 ile 100 yıl arasında bir zamana ihtiyaç var. Böylece insanoğlu Dünya bağımlı yaşamaktan kurtulmuş, gezegenler arası bir konumda yaşıyor olacak.

Tüm bunlarla beraber, Mars'taki aracın geri gelmesi, Mars'taki koşulların getirdiği muhtemel eklem ağrıları, radyasyon, psikolojik baskılar, artan kanser riski, son günlerde ortaya konan kalp krizi riski halen cevaplanmayı bekleyen sorular. Nitekim Uluslararası Uzay İstasyonu'nda en çok 1 yıl kalan astronot ve kozmonotlar, sadece bu sürede Mars'a ulaşmış olacak.