Juno Jüpiter Yolculuğunu Tamamladı! Peki Sırada Ne Var?


Aylardır büyük günün 4 Temmuz 2016 olduğunu, Juno uzay aracının Dünya'dan gönderilişinin 5. yılında Jüpiter'in yörüngesine girecek ilk araç olacağını belirtmiştik. NASA'dan yapılan açıklamada, bu sabah saatlerinde Juno, Jüpiter'in yörüngesine girmeyi başardı. Peki tamamen gazlardan oluşan bu gezegende Juno tam olarak ne yapacak?

  • Juno'nun bilimsel çalışmalara önümüzdeki 2 ay içinde başlaması planlanıyor. Jüpiter'in kalın bulut ve gaz katmanıyla kaplı olması şimdiye kadar bu gezegenden alınan verileri sınırladı. Juno bu bakımdan gezegenin daha derin noktalarından bilgi almaya çalışacak.
  • Jüpiter'in ana çekirdeğinin katı mı yoksa gaz mı olduğu halen tam olarak ortaya konmuş değil. Juno elde edeceği verilerle bu bilinmeyeni de çözmeye çalışacak. Bu araştırma gaz gezegenlerin nasıl oluştuğunu saptamak için de önem taşıyor.
  • Juno'nun elde edeceği veriler Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerin nasıl oluştuğu hakkında bilgi verebilir. Uzay aracı ismini Yunan mitolojisindeki Jüpiter'in eşi Juno'dan alıyor. Aracın üzerinde çok sayıda sensör, güneş paneli ve kamera mevcut. Juno'nun Jüpiter'den şimdiye kadar elde edilemeyen görüntüleri Dünya'ya göndermesi bekleniyor. Uzay aracının gezegene 5 bin km kadar yaklaşması hedefleniyor. Ayrıca görev süresi boyunca araç Jüpiter etrafında 32 defa dönecek ve 2018 Şubat ayına kadar görevde kalacak. 
  • Bir diğer konu ise Jüpiter'de bulunan ve insan ömründe bile küçüldüğü farkedilen "kırmızı leke". Döngü biçiminde Jüpiter fotoğraflarında görünen ve her geçen yıl küçülen bu kırmızı bölgenin sırlarının da bu görevle beraber çözülmesi bekleniyor. 
Görevle ilgili tüm haberler haberuzay'da olacak.