Yıldızlararası Gidecek Uzay Aracı Tasarlanacak


Bilim insanları yıllardır uzayda araştırmalarını devam ediyor ve bu bağlamda birçok uzay aracını uzaya gönderiyor. Ancak bu araştırmaların çok büyük bir kısmı Güneş Sistemi içerisinde. Henüz başka bir yıldız sistemine uzay aracı gönderebilecek zamanımız ve teknolojimiz olmadı.

Diğer sistemlere ulaşmak isteyen bilim insanları yeni bir proje başlattı. Breakthrough Starshot ismi verilen proje kapsamında hedef Alfa Centauri yıldız sistemini ulaşmak.  Projenin önemli destekçilerinden olan Yuri Milner ilk etapta 100 milyon dolarlık yatırım yaptı. Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg ve dünyaca ünlü astrofizikçi Stephen Hawking'de projeye destek veriyor. Projenin toplamda 10 milyar dolarlık bir maliyeti olacağı tahmin ediliyor.

Bilindiği üzere Alfa Centauri 4.37 ışık yılı uzaklıkta. Uzaya çıkan en hızlı aracın hızıyla bu sisteme gidilmesi toplamda yaklaşık 70.000 yıl sürüyor. Oldukça küçük bir araç tasarlayacak olan bilim insanları ışık hızının %20'sine ulaşarak aradaki varış mesafesini 20 yıla indirmeyi amaçlayacak. Toplamda projenin 45-50 yıl sürmesi planlanıyor.