Kendi Yıldızı Etrafında Dönüşünü Bir Milyon Yılda Tamamlıyor!

İngiltere'deki Kraliyet Gökbilimi Derneği'nin çıkardığı aylık bültende, şimdiye kadar keşfedilen en büyük yıldız sistemi hakkında bilgiler yer aldı.

Keşfedilen yıldız sisteminde, sistemin yıldızının etrafında dönen bir gezegen, yıldız etrafındaki tam dönüş işlemini bir milyon yılda tamamlıyor. Bu rakam Plüton'un Güneş'e olan yörünge çapından tam 140 kez daha geniş olduğunu gösteriyor. Ayrıca keşfedilen gezegene 2MASS J2126-8140 ismi verilirken, gezegenin Jüpiter'den yaklaşık 15 kat daha büyük olduğu tespit edildi.

Bu keşifi en önemli kılan nokta ise, yıldız-gezegen eşleşmeleri içinde diğer keşiflere göre bu eşleşmenin 3 kat daha büyük olması. Bilim insanlar bir gezegenin yıldızına bu kadar uzak olmasını ise şaşırtıcı olarak değerlendiriyor.

Bilim insanlarının "yaşı genç" yıldız sistemlerini incelerken keşfettikleri sistemin bizim güneş sistemimiz gibi toz ve gaz bulutundan oluşmuş olamayacağı düşünülüyor. Bilim adamı Dr. Murphy'e göre, bu sistem 10 ile 45 milyon yıl önce aynı yöne itilen gazlardan oluşmuş olabilir.

Ancak fotoğraftan da görüleceği gibi yıldız ile gezegeni arasındaki mesafe muazzam.