Kayıp Kozmonotların Sırrı

Hepimizin bildiği gibi 12 Nisan 1961 yılında Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Tabi bu durum sadece tarihin kayıt altına aldığı bir gerçektir. Bu tarihten önce yaşananlar ise tamamen sır olarak kalmıştır.

İtalya'da bir kent olan Torino'nun dışında bulunan ve 2. Dünya Savaşı'ndan kalma bir tesiste telsizciliğe merak saran Achille ve Giovanni Judica, Amerikan ve Rus telsiz sinyallerini dinlemeyi kendilerine görev edinirler. Tamamen amatör olarak çalışan ikili, Avrupa Hava Sahası içinde kalan radyo sinyallerini dinlemeye alırlar. 1960 yılının 28 Kasım günü ikili gittikçe uzaklaşan bir sinyalle beraber S.O.S mesajına ulaşır. Ancak anlaşılması güç olan sinyaller git gide uzaklaşır ve kaybolur. Bu durum üzerine İsviçre radyosu iki kardeşi profesyonel olarak ise alır ve uzaya gidecek insanların seslerini dinlemesi konusunda iş verir.

2 Şubat 1961'de ikili Sovyet frekanslarını taradıkları sırada yörüngeden sinyal alırlar. Bu sinyallerde bir kişinin zor nefes aldığı duyulmaktadır. İki radyo uzmanı daha sonra bu sesleri kardiyalog Prof. Dogliotti'ye iletir. Doktor bu seslerin nefes zorluğu çeken birine ait olduğunu doğrular.

Yaşanan bu olaydan kısa bir süre sonra Sovyet basını yeni buçuk ton ağırlında bir uydunun Dünya'ya dönüşü sırasında yandığını haber yapar. Tabi bu uydu içerisinde bir insan varlığından bahsedilmez. Ancak yıllardır bu durum Sovyetlerin bazı kozmonotları bile bile ölüme götürdüğü iddialarına neden olur.

23 Mayıs 1961 yılında ise bir başka ses kaydında, uzaydaki kapsülün yandığı ve ne yapması gerektiğiyle ilgili konuşan kadın bir kozmonotun konuşmaları saptanır. Kadın kozmonot çarpacak mıyız? dedikten sonra bağlantı kesilir. Yine aynı şekilde belirli bir zaman sonra Sovyet haber ajansı, insansız bir uydunun atmosferde yandığını açıklar ancak içindeki insandan bahsetmez.

Tabi bu durum Amerika tarafından da pek farklı değil. İlerleyen günlerde kaynak buldukça Amerika'nın kayıp astronotlarına da bakacağız.