Plüton Hakkında Kısa Bilgiler


Plüton ilk olarak 1930 yılında keşfedilmiştir. Bu tarihten itibaren 2006 yılında kadar gezegen olarak kabul edilmiştir. Formal adı 134340 Pluto olan gezegen, Güneş Sistemi içerisinde bulunan en büyük 2. cüce gezegendir.

Plüton bulunduğu Kuper Kuşağı gökcisimlerine benzer olarak taş ve buzdan oluşmaktadır. Kuşakta bulunan gezegenlere göre daha küçüktür. 1970'li yıllarda Güneş Sistemi'nin dışında 2060 Chiron'un keşfedilmesi Plüton'un gezegen statüsünü tartışmalı hale getirmiştir. Daha sonraki dönemde ise Plüton'dan %27 daha büyük Eris ve Ceres'in keşfedilmesi 2006 yılında Plüton'un gezegen statüsünü kaybetmesine neden olmuştur. Bugün Plüton cüce gezegenler sınıfında yer alıyor. Ancak halen Plüton'u gezegen olarak tanımlayan bilim insanları da mevcuttur.

Clyde Tombaugh tarafından keşfedilen cüce gezegenin 5 adet uydusu bulunmaktadır. Geçtiğimiz Temmuz ayından en yakın görüntüsü elde edilen Plüton, bugün birçoklarımız için daha gizemli hale gelmiştir. Ayrıca New Horizons uzay aracı Plüton ile birlikte diğer 5 uydusunu da görüntülemeyi başarmıştır. (Bu görüntüler site içinde mevcut)

Cüce gezegenin yüzey sucaklığı -238 derecedir. Plüton''un atmosferinde nitrojen, karbon monoksit ve metan bulunmaktadır.

Güneş Sitemi içerisinde bazı uydular Plüton'dan daha büyüktür. Bu uydulardan en önemlileri Titan ve Europa'dır. Bu uydular üzerinde de son zamanlarda önemli araştırmalar yapılmaktadır. (Site içinde bulabilirsiniz)

Daha fazla bilgiyi site içinde ve wikipedia'da bulabilirsiniz.