"Vega Yıldızı" Hakkında Genel Bilgi


Vega yıldızı, Lir takımyıldızı'nda yer alan oldukça parlak bir yıldızdır. Güneş'ten yaklaşık 26 ışık yılı uzaklıkta yer almasından ötürü Dünya'ya yakın sayılabilecek yıldızlardan biridir.

Vega yıldızı M.Ö 12.000 yıllarında kutup yıldızı olmuştu ve yaklaşık 12.000 yılında tekrar kutup yıldızı olacaktır. Vega yıldızı ayrıca Güneş'ten sonra gökyüzünde fotoğrafı çekilen ikinci yıldızdır.

Vega kelime olarak Arapça en nasr el vaki ifadesindeki vaki'den gelir ve düşen anlamındadır. Bu yıldız ayrıca Şemsül olarak da bilinir. Gökyüzünde görünen en parlak 5. yıldız durumundadır. Astronomi tarihinde önemli olan yıldız Rus gökbilimci Friedrich Georg Struve tarafından keşfedilmiştir. Bu yıldızın keşfedilmesi yıldızlararası uzaklıkların hesaplanması bakımından oldukça önemlidir. Vega'nın ilk fotoğrafı 1850 yılında çekilmiştir.

Bu yıldız ayrıca 1997 yılında vizyona giren Contact / Mesaj filmine de konu olmuştur. Filmde bu yıldızdan gelen sinyaller doğrultusunda insanoğlu bu yıldıza ulaşmanın yollarını arar.




Hiç yorum yok