NASA'nın Bütçesi



Tarihsel olarak baktığımızda NASA Amerikan Hükümeti tarafından en büyük desteği 1960 ile 1970'li yıllar arasında gördü. Bunun en büyük nedenlerinden biri Rusya ile girilen soğuk savaş ve teknoloji olarak üstünlük kurma çabalarıdır. Bu yıllarda iki ülke çeşitli uzay araçlarını ve astronotlarını uzaya göndermiş ve adeta bir yarışın içine girmiştir. Bu dönemden sonra ABD'nin NASA ile yavaş yavaş öne geçmesi NASA'ya verilen destek payının da düşmesine neden olmuştur.

NASA'nın bugün yaklaşık olarak 20 milyar dolarlık bir bütçesi vardır. Bu bütçe birçok ülkenin hayal bile edemeyeceği bir rakamdır. Ancak 20 milyar dolarlık bütçe Amerikan ekonomisinin yaklaşık olarak %0,5'lik küçücük bir dilimine denk gelir.

Günümüzde Avrupa Uzay Ajansı ve Rusya Federal Uzay Ajansı dahil hiçbir ülke bu bütçenin yakınına bile yaklaşamamaktadır. Türkiye'de ise yaklaşık olarak yıllık 500 milyon dolar gibi komik bir bütçe uzay çalışmalarına ayrılmaktadır. Türkiye'nin diğer sektörlere ayırdığı pay düşünüldüğünde rakam oldukça komik ve anlamsız. Hali hazırda ülkemizde halen bir uzay ajansı bulunmamaktadır. Ancak hükümet yetkilileri sık sık uzay çalışmaları konusunda adımların atılacağını belirtmektedir. Umarız ilerleyen yıllarda istediğimiz destek gelir.


Hiç yorum yok