Ay'da Su Var Mı?


Ay Dünya'ya en yakın gökcismi olmasına rağmen suyun varlığı halen tartışmalı bir konudur. Bilimsel çalışmaların başladığı ilk dönemde Ay'ın geniş alanlarının su olduğu tahmin ediliyordu. Ancak teknolojinin gelişmesiyle yapılan incelemeler Ay'ın volkanik bir tabakadan oluştuğunu gösteriyor. Kısacası Ay'ın yüzeyi tamamen kuruydu.

Teknik olarak Ay yüzeyinde su olması imkansızdır. Çünkü Ay'da atmosfer olmadığı için su anında buharlaşır ve uzaya kaçar. Ancak 2009 yılında Hint uzay aracı Chandrayaan-1 Ay'ın yüzeyinde H2o tespit etti. Bu gözlemi Cassini ve Deep Impact uzay araçları da doğruladı. Fakat tespit edilen su 1 tonda 1 litre kadardı.

2009 yılında Ay'a gönderilen LCROS uzay aracı Cabeus kraterine indirildi ve iniş anında tozda en az 100 kg su tespit edildi. Daha sonraki dönemde çeşitli çalışmalar Ay'da tonlarca su olduğunu gösterdi. Son zamanlarda ise NASA Ay'da suyun varlığını açıkladı.

Ay'daki su insanlık için hayatı önem taşıyor. Nitekim suyun hayati bir sıvı olmasının yanı sıra yakıt olarak kullanılabilmesi de Ay bazlı uzay yolculuklarının önünü açabilir.

Hiç yorum yok