Mars Hakkında Genel Bilgiler

Merih ve Kızıl gezegen olarak da bilinen Mars, mevsim dönemleri ve dönme periyodu olarak Dünya’ya çok benzer özellikler gösterir. Mars’ın kızıl olarak bilinen yüzeyindeki kızıllığının en önemli nedeni yüzeyinde çok olarak bulunan demiroksittir. Mars’taki Olimpos dağı Güneş Sistemi içerisinde bilinen en yüksek dağdır. Ayrıca yine Mars’ta bulunan Marineris Vadisi isimli kanyon, Güneş Sistemi’nin keşfedilen en büyük kanyonudur. 

Mars, Güneş Sistemi içerisinde Dünya'dan sonra su ve yaşam içermesi en muhtemel gezegen olarak bilinmektedir. Mars’ın bu özelliğinden dolayı bilim adamları özellikle Mars üzerine sürekli araştırmalar yapmaktadır. Mars ayrıca 1877 yılında keşfedilen Phobos ve Deimos isimli iki uyduya sahiptir. 


Kızıl gezegen günümüzden yaklaşık 4 milyar yıl önce manyetosferini kaybetmiştir. Bu durumdan ötürü Mars'ın Güneş rüzgarları iyonosfer tabakasıyla doğrudan temas halinde bulunarak atmosferi ince halde tutmaktadır. Günümüzde bilim insanları Mars atmosferinin milyonlarca yıl önce ani şekilde uzaya kaçtığını öngörmekte ve bu konu hakkında çalışmalar yapmaktadır. 


Son olarak genel kültür olarak Mars adını Roma mitolojisindeki savaş tanrısından almaktadır. 


Mars’taki Sayısal Değerler; 


Güneş’e ortalama uzaklığı: 227.936.637 km 

Yörünge Uzunluğu: 1.429.000.000 km 
Yörünge Periyodu: 686.9600 gün 
Ortalama Yörünge Hızı: 24.077 km/s