Uzayın Ne Kadarını Biliyoruz!



En popüler astro-fizikçilerin başında gelen ve "Kara Enerji"nin kaşifi olarak bilinen Alex Flippenko,  Boğaziçi Üniversitesi'nde evrenin genişlemesiyle ilgili bir konferans verdi. 

Yaptığı keşiflerle geçtiğimiz yıllarda ödüller alan Flippenko, evrenin bilinen yaşını 14 milyar olarak açıkladı. Konuşmasında evrenin yaşlılığına ve büyüklüğüne değinen ünlü fizikçi, merak edilen sorulara yanıt verdi.


Evrenin ne kadar hızlı genişlediğinin üzerinde duran Alex Flippenko, genişlemenin ilk olarak 1929 yılında Edwin Hubble tarafından keşfedildiğini ifade ederek bu genişlemenin zamanla yavaşlayacağının düşünüldüğü fakat evrenin halen genişlediğinin dikkatini çekti. Ayrıca Flippenko karanlık maddenin evrenin genişlemesine neden olduğunu ancak maddenin halen gizemini koruduğunu sözlerine ekledi.


Evrende milyonlarca galaksinin olduğunu belirten fizikçi, çoklu evren (Multiple Universes) teorisinin muazzam bir teori olduğunu ancak öncelikle teorinin test edilebilir olması gerektiğini ifade ederek, teorinin aslında çokta kolay desteklenebilir birşey olmadığını belirtti.


Alex Flippenko'nun en dikkat çeken sözü ise, evrenin %95 hakkında henüz hiçbir bilgimizin olmadığı ve nasıl oluştuklarını dahi bilmediğimizdi.


Değerlendirme: Alex Flippenko gibi değerli bir fizikçinin ülkemizde konferans vermesi oldukça önemli. Flippenko'nun konuşmasından genel olarak anlaşılan evrenin gizemini çözme konusunda insanoğlu halen emekliyor. Umarım önümüzdeki yüzyıl evren hakkındaki sırlara daha çabuk ve kolay ulaşırız. Çünkü insanlığın kurtuluşu muhtemelen uzay bilimiyle olacak.

Hiç yorum yok