Dünya Dönmese Ne Olurdu?


Dünya saatte yaklaşık 1770 km hızla dönmektedir. Dünya'nın dönüşündeki bu hızın azalması veya temelli durması şüphesiz Dünya üzerinde birçok dengeyi kökten değiştirecektir.

Bilim adamları Dünya'nın yaklaşık olarak 1770 km hızla döndüğünü ve bu hızın her geçen gün yavaşladığını hesaplamışlardır. Ancak bu yavaşlama bizim günlük olarak hissedeceğimiz bir durum olmadığı gibi, kısa süre içinde Dünya'yı da tehdit etmemektedir. Ancak Dünya'nın dönüş hızındaki bir anlık yavaşlama günlerin uzamasına neden olacak, manyetik alanını değiştirecek ve sıcaklık farklarını arttıracaktır. Örneğin, Dünya'nın dönme hızındaki bir azalma, gündüzlerin ve gecelerin süresini uzatacaktır. Bu durum Güneş ışığı alan bölgelerin daha uzun süre Güneş'e maruz kalmasına neden olacaktır.

Ancak asıl kökten değişim Dünya dönmese meydana gelecektir. Dünya'nın dönmeyi durdurması durumunda, gezegenimizin bir bölümü hep gece, diğer bölümü ise hep gündüz kalacaktır. Bu durum bir bölümü inanılmaz soğuklar yaşatacakken, diğer bölümü kızgın ateş gibi kavuracaktır. Böylece Güneş'in radrasyon etkisi artacaktır. Bu durum Dünyanın iki yarısı arasındaki sıcaklık farkını 270 dereceye kadar çıkarabilecektir.

Dünya'nın dönmemesinin bir diğer etkisi ise Dünya yüzeyinde olacaktır. Dünya yüzeyinde ana kayaya bağlı olmayan her şey atmosfer içinde başı boş savrulmaya başlaycaktır. Ayrıca Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde görülen Kuzey Işıkları da hiçbir zaman görülemeyecektir. Kısacası Dünya yaşanmaz bir yer olacak, canlı yaşamları ölümcül şekilde etkilenecektir. Belki de evrim farklı bir boyutta işleyecektir.

Yazan: Tugay Sarıkaya

Hiç yorum yok