Rhea'nın Buzlu Yüzeyi (Satürn Uydusu)


Cassini uzay aracı tarafından elde edilen görüntülerde, Satürn'ün uydusu Rhea yüzeyinde aşınmış buzlu yüzey tespit edildi. Bilim adamlarını heyecanlandıran görüntülerde kraterlerin göktaşlarıyla çarpışması sonucu böyle bir aşınmanın gerçekleştiği belirtildi.

Satürn'ün 2. büyük uydusu durumundaki Rhea, yaklaşık olarak 1500 km çapında ve sık sık küçük meteor çarpmalarına maruz kalıyor. Bu durumın farkında olan gök bilimciler, Satürn ve uyduları üzerindeki göktaşı çarpmalarının oranlarını saptamaya çalışıyor.

Yapılan açıklamalarda, Satürn ve Jüpiter etrafında görüntüleme yapan uzay keşif aracı Cassini'nin 2017'ye kadar araştırma yapmaya devam edeceği bildirdi.

Cassini görüntüleme ekibinin lideri Carolyn Porco "bu güzel görüntülerin bu uydudan çekilmiş en son yakın çekim görüntüler" olacağını dile getirdi.

2 yıl önce Satürn'ün bu uydusunda oksijen olabileceği de iddia edilmişti.

Rhea 1672 yılında uzay keşif aracına adını veren Giovanni Cassini tarafından keşfedildi. Ayrıca önemli başarılara imza atan keşif aracı, İtalyan Uzay Ajansı, ESA ve NASA tarafından kontrol ediliyor.

video

Bilgiler habertürk ve youtube'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok