Ay Olmasaydı!

Ay Dünya'nın bilinen tek doğal uydusudur ve gök bilimciler tarafından en çok araştırılan gök cisimlerinden biridir.

Şüphesiz Ay'ın Dünya üzerindeki canlılar için hayati birçok önemi vardır. Bunların başında Ay'ın Dünya ile etkileşimden dolayı rüzgarların şiddetinin azalması ve okyanuslardaki gel-git olayları gelir.

Peki Dünya'nın Ay gibi bir uydusu olmasaydı, Dünya bu durumdan nasıl etkilenirdi ?

Eğer Ay Dünya'nın etrafında olmasaydı, 24 saat olan bir gün yaklaşık olarak 8 saate düşerdi. Kısacası, Dünya daha hızlı dönerdi. Dönmedeki bu hızlanma, Dünya üzerinde oluşan rüzgarları hızlandırır ve yaklaşık 150 km hızla rüzgarlar insan yaşamını olumsuz etkilerdi. Belki de insanlığın bu günlere gelmesi mümkün olmazdı.

Ayrıca Dünya'daki okyanuslarda gel-git olayları daha az gerçekleşir ve okyanuslardaki canlı hayatı olumsuz yönde etkilenirdi. Bütün yaşanacak bu olayları düşündüğümüzde belki de insanlık oluşmayabilirdi.

Ancak bazı gök bilimciler bundan yaklaşık 10-12.000 yıl önce Ay'ın Dünya'nın yörüngesinde olmadığını ve Ay'ın Dünya'nın yörüngesine girmesiyle Atlantis uygarlığının yaşanan iklim olaylarından ötürü battığını öne sürmektedir. Bu teori birçok açıdan oldukça mantıklı olmasına rağmen, birçok bilim adamı bu teoriye şiddetle karşı çıkar.

Ay teorileriyle ilgili daha fazla bilgi için Ay'ı Kimler Yaptı kitabı okunabilir.

Hiç yorum yok