Kara Deliklerin Gizemi?

Kara delikler kütlesi büyük ve çekim alanı oldukça kuvvetli uzay bölgeleri olarak bilinir. Meteor, gezegen yada benzeri bir cisim karadeliklerin çekim alanına girdiği taktirde karadelikler tarafından yutulur.

Albert Einstein'e göre ışık hızındaki bir cisim bile eğer bir karadeliğin çekim alanından geçerse kendini bu güçten kurtaramaz. Kısacası, uzay içerisinde bulunan hiçbir madde karadeliklerin çekim alanından kurtulamaz ve yutulur. Ancak karadelikler tarafından yutulan bir cismin tam olarak nereye gittiği ve ne olduğu bilinmemektedir. Hatta birçok gök bilimci, karadeliklerin paralel evrenlere çıkabileceğini varsaymaktadır.

Kara deliklerin varlığından ilk olarak 1969 yılında Wheeler tarafından vurgulandı. Ancak kara delikler şuana kadar çekim gücünden ötürü net görüntülenemedi. Sadece dolaylı yollarla kara deliklerin varlığı saptandı. Tarihte 1969 yılına kadar, karadelikler cisim yutan esrarengiz bölgeler olarak adlandırıldı. Ancak bugün baktığımızda bundan fazla da öteye gidilebilmiş değil. Halen kara deliklerle ilgili akıllarda binlerce soru mevcut.

Bakalım ilerleyen yıllarda, gök bilimciler evrenin bu gizemli bölgeleri hakkında neler keşfedecek. Belki de kara deliklerle birlikte paralel evrenler ve zaman atlaması ile ilgili çok büyük keşifler gerçekleştirilecek.


NASA tarafından yayınlanan Kara delik fotoğrafları...








Hiç yorum yok